История на Читалище "Природа и наука 1938" - София
 
 
  Народно читалище “Природа и наука-1938” е създадено през 1938 година от група прогресивни граждани на столицата. Първоначално учреденото читалище не е имало собствено помещение и поради това неговата библиотека, създадена на принципа на даренията от съкварталците бива настанена в млекарница “Базел” на улица “Самуил” 99. Собственикът на млекарницата не само съхранява книгите на читалището, но предоставя помещението си като малък читалищен клуб, заседателна зала и дори читалня… 
     До 1944 г. има сведения, че сградата е била използвана като офицерски клуб - школа по класически танци. 
       През 1969 година читалището се сдобива с настоящите помещения, намиращи се на втория етаж на сградата на ул. “Цар Самуил”86 – салон с около 200 места, три учебни стаи, канцелария, библиотека и киноклуб. 
     В читалището се развива културно – масова дейност, в определени моменти имаше езикова и музикални школи, школа по степ, литературен клуб, театралното студио се разрои на две школи, за напреднали и начинаещи… 
     През 1988г. читалище "Природа и наука" е удостоено с орден "Кирил и Методий" по случай 50 години от създаването му. 
     В момента читалището има школа по спортни танци, школа по рисуване, ателие по музика, киноклуб, театрално студио, клуб на инвалида, библиотека разполагаща с богат книжен фонд – около 22 000 тома. 
     Организират се концерти, театрални представления, младежки дискотеки и балове, срещи с известни културни дейци и общественици. 
     Дългогодишен Председател на читалището е Симка Войнова и секретар Неда Добрева. 
     От 2010 година Председател на читалище “Природа и наука-1938” става Александър Хаджихристов, бивш съветник в Комисията по културата към 39 - то Народно събрание, режисьор, драматург, общественик. Той ръководи театралната трупа от 28 до настоящия момент.

Нагоре